Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (FOOD, NUTRIOTION AND HEALTH)» ιδρύθηκε και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο Π.Μ.Σ. «Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία» γίνονται δεκτοί κάτοχοι πτυχίου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. θετικών επιστημών και συναφών επιστημών της ημεδαπής και αντίστοιχων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. – εφόσον επιλεγούν – υποχρεούνται να παρακολουθήσουν πριν την εισαγωγή τους, προπτυχιακά μαθήματα που θα ορίσει η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ.
Το εν λόγω Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στις ειδικεύσεις: 1. «Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές», 2. «Χημεία Τροφίμων και Διατροφή» και 3. «Μελέτη και Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων».
Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη:
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (FOOD, NUTRITION AND HEALTH)», καλεί τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές να υποβάλλουν ηλεκτρονικά από 25 Μαΐου έως 8 Σεπτεμβρίου 2020 στη Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως αυτά περιγράφονται στην ιστοσελίδα http://fst.aua.gr/el/node/314.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Θετικών και συναφών Επιστημών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με τους νόμους Ν. 2083/92 και Ν. 2327/95. Οι απόφοιτοι ΤΕΙ μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής του Π.Μ.Σ., σε περίπτωση όμως εισαγωγής τους ενδέχεται να παρακολουθήσουν ορισμένα προπτυχιακά μαθήματα που θα ορίσει η Συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος.
Το εν λόγω Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στα γνωστικά αντικείμενα:
- «Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές»,
- «Χημεία Τροφίμων και Διατροφή»,
- «Μελέτη και Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων».
Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, σύμφωνα με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, θα εισαχθούν μέχρι σαράντα πέντε (45) φοιτητές και στις τρεις ειδικεύσεις. Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα επιλέξουν στην αίτησή τους ειδικεύσεις με σειρά προτεραιότητας.
Οι σπουδές για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. του ανωτέρω προγράμματος διαρκούν τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το κόστος ανά μεταπτυχιακό φοιτητή ανέρχεται σε 4.000 ευρώ και για τα τρία εξάμηνα σπουδών. Ποσοστό έως 30% των μεταπτυχιακών φοιτητών που έχουν επιλεγεί με ακαδημαϊκά κριτήρια, μπορεί να απαλλαγεί από τα τέλη φοίτησης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 35 του Ν. 4485/2017.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορούν να υποβάλλονται με απλές (σκαναρισμένες – μη επικυρωμένες) φωτοτυπίες. Η κατάθεση, όμως, των επικυρωμένων δικαιολογητικών πρέπει να γίνει κατά την ημερομηνία εγγραφής.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Οργάνωσης και Συντονισμού του Π.Μ.Σ. αρμόδια κα Δ. Κομματά (τηλ.: 210-5294677, e-mail: [email protected]) και στην ιστοσελίδα του ΓΠΑ http://fst.aua.gr/el/node/277.
Το Π.Μ.Σ. «Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία (Food, Nutrition and Health)» δομείται σε τρεις Ειδικεύσεις:
Α. Ειδίκευση: Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές
Β. Ειδίκευση: Χημεία Τροφίμων και Διατροφή
Γ. Ειδίκευση: Μελέτη και Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων
Για το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τα παρακάτω μαθήματα και σειρά σεμιναρίων από ειδικούς που προέρχονται από το χώρο της βιομηχανίας ή άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Δημόσιου Τομέα ή ερευνητικά κέντρα ή άλλους δημόσιους φορείς/ υπηρεσίες. Πέραν τούτων, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούται σε δίμηνη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις τροφίμων ή συμβούλων ή φορείς πιστοποίησης ή σε εργαστήρια. Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε ενενήντα (90).
Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. είναι η ελληνική και γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή η αγγλική.
Το αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών διαρθώνεται ως εξής:
Ι) Κατεύθυνση «Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές»
Το πρώτο εξάμηνο περιλαμβάνει την παρακολούθηση των πέντε (5) υποχρεωτικών μαθημάτων του παρακάτω Πίνακα, τα οποία συνολικά αντιστοιχούν σε τριάντα (30) ECTS. To δεύτερο εξάμηνο περιλαμβάνει την παρακολούθηση των πέντε (5) υποχρεωτικών μαθημάτων της κατεύθυνσης (σύμφωνα με τον παρακάτω Πίνακα), τα οποία συνολικά αντιστοιχούν σε τριάντα (30) ECTS.
Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
- Εισαγωγή στη διατροφή του ανθρώπου 6 ECTS
- Βιοστατιστική 6 ECTS
- Mεθοδολογία διατροφικής έρευνας και επιδημιολογία 6 ECTS
- Βιοδραστικά συστατικά και λειτουργικά τρόφιμα 6 ECTS
- Νομοθεσία και συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (HACCP) 6 ECTS
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
- Διατροφική αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων 5 ECTS
- Διατροφή και δημόσια υγεία – Διατροφική αγωγή 5 ECTS
- Πολιτική για τα τρόφιμα και την διατροφή 6 ECTS
- Επικοινωνία της επιστήμης των τροφίμων και της διατροφής 8 ECTS
- Σύγχρονα καινοτόμα θέματα στα τρόφιμα και στη διατροφή 6 ECTS
ΙΙ) Κατεύθυνση «Χημεία Τροφίμων και Διατροφή»
Το πρώτο εξάμηνο περιλαμβάνει την παρακολούθηση των πέντε (5) υποχρεωτικών μαθημάτων του παρακάτω Πίνακα, τα οποία συνολικά αντιστοιχούν σε τριάντα (30) ECTS. Το δεύτερο εξάμηνο περιλαμβάνει την παρακολούθηση τεσσάρων (4) μαθημάτων εκ των οποίων τα τρία (3) από αυτά είναι υποχρεωτικά και ένα (1) επιλέγεται από τους φοιτητές (σύμφωνα με τον παρακάτω Πίνακα), τα οποία συνολικά αντιστοιχούν σε τριάντα (30) ECTS.
Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
- Χημεία τροφίμων 8 ECTS
- Βιοπολυμερή (ή Υδροκολλοειδή) τροφίμων 6 ECTS
- Εφαρμοσμένη στατιστική – Χημειομετρία (στατιστική ανάλυση δεδομένων) 5 ECTS
- Εισαγωγή στη διατροφή του ανθρώπου 5 ECTS
- Νομοθεσία και Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (HACCP) 6 ECTS
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
- Ανάλυση Τροφίμων 10 ECTS
- Σύγχρονα καινοτόμα θέματα στα τρόφιμα και στη διατροφή 6 ECTS
- Πολιτική για τα τρόφιμα και τη διατροφή 6 ECTS
- Επικοινωνία της επιστήμης των τροφίμων και της διατροφής (Επιλογής) 8 ECTS
- Βιοδραστικότητα – τοξικότητα και τεχνικές ελέγχου τους (Επιλογής) 8 ECTS
ΙΙΙ) Κατεύθυνση «Μελέτη και αξιοποίηση φυσικών προϊόντων»
Το κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει την παρακολούθηση τεσσάρων (4) μαθημάτων και την παρακολούθηση των Σεμιναρίων. Δύο μαθήματα είναι υποχρεωτικά, ένα μάθημα επιλέγεται από τη Συντονιστική Επιτροπή για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές ανάλογα με τις προπτυχιακές σπουδές τους και ένα το οποίο επιλέγεται από τρείς τουλάχιστον φοιτητές (σύμφωνα με τον παρακάτω Πίνακα), τα οποία συνολικά αντιστοιχούν σε τριάντα (30) ECTS.
Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
- Φυσικά προϊόντα 10 ECTS
- Τεχνικές παραλαβής –χρωματογραφικοί διαχωρισμοί φυσικών προϊόντων 8 ECTS
- Εφαρμοσμένη στατιστική – Χημειομετρία (στατιστική ανάλυση δεδομένων) (Ε) 5 ECTS
- Πιστοποίηση της Αυθεντικότητας φυσικών προϊόντων (Ε) 5 ECTS
- Ποιοτικός έλεγχος φυσικών προϊόντων (Ε) 5 ECTS
- Βιοποικιλότητα φαρμακευτικών-αρωματικών φυτών και βιοδραστικών προϊόντων (Ε) 5 ECTS
- Εισαγωγή στη Διατροφή του Ανθρώπου (Ε) 5 ECTS
- Σεμινάρια 2 ECTS
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
- Ταυτοποίηση της δομής φυσικών προϊόντων 10 ECTS
- Βιοδραστικότητα – τοξικότητα και τεχνικές ελέγχου τους 8 ECTS
- Σχεδιασμός και σύνθεση φυσικών μεταβολιτών και παραγώγων τους (Ε) 5 ECTS
- Υπολογιστικές μέθοδοι για τη μελέτη δομής – δράσης βιοδραστικών ουσιών – μοριακή μηχανική (Επιλογής) 5 ECTS
- Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά (Καλλιέργεια, συγκομιδή, μεταποίηση, εμπορική εκμετάλλευση) () 5 ECTS
- Xρήσεις φυσικών προϊόντων (Λειτουργικά τρόφιμα, φυσικά συντηρητικά, αγροχημικά, εκμετάλλευση παραπροϊόντων κτλ.) (Ε) 5 ECTS
- Διατροφή και Δημόσια Υγεία – Διατροφική Αγωγή (Ε) 5 ECTS
- Σεμινάρια 2 ECTS
Τρίτο Εξάμηνο (κοινό για τις κατευθύνσεις)
Στο τρίτο εξάμηνο σπουδών εντάσσονται η Πρακτική Άσκηση (4 ECTS), η παρακολούθηση Σεμιναρίων (2 ECTS) και η εκπόνηση και συγγραφή της Μεταπτυχιακής Ερευνητικής Μελέτης (24 ECTS), τα οποία συνολικά αντιστοιχούν σε τριάντα (30) ECTS.
Στο Π.Μ.Σ. η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και δεν προβλέπεται η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.
Κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε τριάντα εννέα (39) διδακτικές ώρες.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ