Site icon Spoudase.gr

Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική

Σκοπός – Περιγραφή

Το εξ αποστάσεως διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (εφεξής Δ.Μ.Π.Σ.) «Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική» έχει ως στόχους:

α) την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την καλλιέργεια και ανάπτυξη της πρωτογενούς επιστημονικής έρευνας στα αντικείμενα των βιομαθηματικών (εφαρμοσμένα μαθηματικά, μοντελοποίηση και προσομοίωση συστημάτων), της βιοπληροφορικής (γονιδιωματική, πρωτεομική, ανακάλυψη βιοδεικτών, σχεδιασμός φαρμάκων, βιολογία συστημάτων, βιολογικές γλώσσες προγραμματισμού), της υπολογιστικής βιολογίας, της νευροπληροφορικής και των νευροεπιστημών (ανάλυση βιοϊατρικών σημάτων και εικόνων, επεξεργασία βιοϊατρικών δεδομένων, εξόρυξη γνώσης, ανάπτυξη αλγορίθμων). Επίσης, την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και εξειδίκευση στη μεθοδολογία έρευνας, τη διεξαγωγή και ανάλυση κλινικών μελετών, την επεξεργασία και ερμηνεία βιολογικών δεδομένων, τη σχεδίαση εφαρμογών για τη λήψη αποφάσεων, τη μετα-ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων και την εκπόνηση μοντέλων πρόγνωσης και διάγνωσης ασθενειών.

β) την προετοιμασία ειδικευμένων επιστημόνων για μια επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία τόσο σε Ακαδημαϊκό όσο και σε Ερευνητικό περιβάλλον, αλλά και σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, φαρμακευτικές βιομηχανίες ή και εταιρείες Πληροφορικής και Μελετών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι/ες θα είναι σε θέση να:

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών οι απόφοιτοι/ες θα έχουν αναπτύξει και γενικότερες ικανότητες όπως να:

Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) Προγράμματος Σπουδών

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) είναι 90 ECTS.

Γλώσσα διδασκαλίας

Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή η αγγλική.

Διάρκεια φοίτησης

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ενάμιση (1,5) έτος και η μέγιστη έξι (6) έτη.

Σημείωση: Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε Θεματικές Ενότητες εξαμηνιαίας διάρκειας.

Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2013 της Unesco

Χαρακτηρισμός Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών

MSc-Master of Science Bioinformatics and Neuroinformatics


Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020

Προσφερόμενες θέσεις για το εαρινό εξάμηνο: 60

Στο κοινό εξ αποστάσεως διαπανεπιστημιακό Μ.Π.Σ. «Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική» γίνονται δεκτοί ως υποψήφιοι, πτυχιούχοι σχολών επιστημών υγείας, θετικών, βιολογικών, οικονομικών, ανθρωπιστικών, πολυτεχνικών σχολών ΑΕΙ της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και Πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι. με συναφή γνωστικά αντικείμενα, όπως εξειδικεύεται παρακάτω.

Πιο συγκεκριμένα το συγκεκριμένο ΜΠΣ απευθύνεται σε πτυχιούχους των παρακάτω τμημάτων ή συναφών τμημάτων:

  1. ΑΕΙ Τμημάτων Ιατρικής
  2. ΑΕΙ Τμημάτων Κτηνιατρικής
  3. ΑΕΙ Τμημάτων Φυσικής και Φυσικών Επιστημών
  4. ΑΕΙ Τμημάτων Μαθηματικών και εφαρμοσμένων Μαθηματικών
  5. ΑΕΙ Τμημάτων Στατιστικής
  6. ΑΕΙ Τμημάτων Χημείας
  7. ΑΕΙ Τμημάτων Βιολογίας
  8. ΑΕΙ Τμημάτων Ψυχολογίας
  9. ΑΕΙ Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών
  10. ΑΕΙ Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
  11. ΑΕΙ Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
  12. ΑΕΙ Τμημάτων Βιοτεχνολογίας
  13. ΑΕΙ Τμημάτων Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής
  14. ΑΕΙ Τμημάτων Χημικών Μηχανικών
  15. ΑΕΙ Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών
  16. ΑΕΙ Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
  17. ΑΕΙ Τμημάτων Μηχανικών ΗΥ
  18. ΑΕΙ Τμημάτων Πληροφορικής
  19. ΑΕΙ Τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική
  20. ΤΕΙ Τμημάτων Πληροφορικής
  21. ΤΕΙ Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
  22. ΤΕΙ Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων
  23. ΤΕΙ Τμημάτων Διατροφής και Διαιτολογίας
  24. ΤΕΙ Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Για την παρακολούθηση του Δ.Π.Μ.Σ. απαιτείται πολύ καλή γνώση της αγγλικής καθώς μέρος των διαλέξεων, των συγγραμμάτων και του εκπαιδευτικού υλικού θα είναι στην αγγλική γλώσσα.

Σημείωση:

Όπου στα προηγούμενα γίνεται αναφορά σε:

α. Πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. ή οι  έχοντες ισότιμους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα ή οι κάτοχοι πρώτου κύκλου σπουδών των ως άνω τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής*.

β. Πτυχιούχους Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., εννοούνται οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., οι έχοντες ισότιμους τίτλους της αλλοδαπής αναγνωρισμένους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. αντίστοιχα ή οι κάτοχοι πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής*.

Με τον όρο δε Πανεπιστήμια εννοούμε Πανεπιστημιακές Σχολές, Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

*Επισήμανση: Σύμφωνα με την παρ. 7, αρ. 34 του ν. 4485/2017 «Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων  (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν.3328/2005 (Α’80)».

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ξεκινάει από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 12:00.

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 16ης Ιανουαρίου  2020 και ώρα 12:00

Exit mobile version